Udruženje

RED ZMAJA ŽENA SRBIJE SVOD

Osnivamo vitešku formaciju
REDA ZMAJA U ČAČKU
Vitezovi
"DESPOTA STEFANA LAZAREVIĆA"

DA LI JA TO ČUJEM "DA"?

Prijavi se i postani član našeg Udruženja, čime stičeš pravo da uđeš u selekciju za  dobijanje zvanja vitez/dama Reda Zmaja. Viteška titula ne dobija se preko noći.

Ona mora da se zasluži.

Moraš da prođeš probni period i dokažeš se na delu.

DELO, NE REČ. To je naš princip.

Viteška formacija se osniva u cilju negovanja tradicije, kulture i patriotskog vaspitanja, kao i učešća na viteškim turnirima i priredbama, gde ćemo predstavljati naš grad.
Svedoci smo nužnosti vraćanja etičkih vrlina kao što su čast i poštenje u naše živote. Vraćanje značenja reči “Biti Čovek”, kako u poslu, tako i u životu.

Viteška takmičenja su svetski trend i sramota je da grad majora Gavrilovića, Stepe Stepanovića, Lazara Mutapa, Tanaska Rajića, sa istorijskim brdom Ljubić, kolevkom savremene Srbije nema svoje vitezove.

U našim udruženjima okupljamo sve pojedince i subjekte koji svojim radom hoće da daju doprinos u ponovnom oživljavanju srpske privrede kroz različite aktivnosti, bave se narodnom radinošću, starim zanatima, kako pojedinci tako i organizacije i sportske ekipe.

Vratimo čast, poštenje i viteško ponašanje u svoje živote.

Budimo promena koju želimo u svetu, sopstvenim primerom motivišimo ljude oko sebe. Čuvajmo ono što nam je ostalo od predaka za naše potomke. Volimo svoje, poštujmo tuđe Čojstvo i junaštvo.

Čast, otadžbina, vera i porodica iznad svega.

Obećavam da ću se uvek u poslu i odnosima sa drugim ljudima ponašati časno i pošteno,  slaveći našu zemlju gde god se nalazio/la, da ću čuvati, štititi i braniti interese zemlje Srbije, tako mi Bog pomogao.

Amin

Oni vladaju svetom i svi se boje njihovog mača, a prvi u redu je Srbin!

Viteški Red Zmaja okupio je vladare Srbije.

Ovo je priča o jednom veoma moćnom redu.

Jedan od najznačajnijih ljudi iz Viteškog reda zmaja bio je Srbin i sin kneza Lazara i kneginje Milice, despot Stefan Lazarević, a vlastela iz Evrope hitala je u Srbiju da ih za vitezove proglasi baš on.

Viteški Red Zmaja (nem. Drachenorden; lat. Societas Draconistrarum) nastao je prema ugledu na burgundijski viteški red Sv. Đorđa.

Red je prvobitno bio zadužen za zaštitu kraljevske porodice cara Svetog rimskog carstva Žigmunda (u vreme dok je još uvek bio kralj Ugarske). Članovi reda nazivali su se drakonima. U hrvatskim stručnim tekstovima koristi se i naziv zmajonosci.

Despot Stefan Lazarević, bio je sjajan diplomata i vojskovođa, vešt igrač u političkim igrama, čovek koji posle bitke kod Ankare 1402. godine, ponovo osamostaljuje srpsku državu, visok, lep, fizički izuzetno snažan, ekskluzivno obrazovan, imao je svoju školu borilačkih veština.

Borilački autoritet nije stekao pričama već bitkama, a osnovni princip mu je bio postići pobedu sa što manje poginulih i ranjenih.

Posebnu pažnju posvećuje borilačkim veštinama, i reformisanju vojske.

Da nekog vlastelina Despot Stefan rukopoloži u viteza, već u startu to je značilo slavu ali i ogromnu obavezu da mora da se ponaša prema pravilima despotove škole, u kojoj je diplomirao, da bude human, da čuva ljudske živote, da voli ljude i da se bori protiv zla.

Despot Stefan je čuvao kulturna dostignuća Nemanjića, a vojska ga je posebno interesovala, tako da je napravio radikalno korigovanje vojnog sastava.

Ukinuo je feudalne odrede i uveo regularnu, stajaću vojsku. Vojne obaveze niko nije bio oslobođen, čak i ako je to pokušavao zidajući manastire i pomažući ih u najlepšoj tradiciji Nemanjića. Prvi zavodi porez manastirima, da bi imao novac za izdržavanje i naoružavanje svoje stajaće, odlično naoružane, navežbane i dobro motivisane vojske.

Despot Stefan Lazarević je bio pripadnik čuvenog viteškog reda „Zmaja“ koji je 1408. godine ustanovio ugarski kralje Žigmund Luksemburški.

Bila su dvadeset i četiri člana prvog reda ordena „Zmaja“ a na prvom mestu je bio Despot Stefan Lazarević.

Pripadnici ovog reda imali su pravo da na svom grbu prikažu zelenog zmaja, koji repom drži vrat a na sklopljenim krilima ima crveni krst.

Viteški red Zmaja ili Ordo Dragonis u svetu je osnovan 12. decembra 1408. godine, a među osnivačima pored ugarskog kralja Žigmunda Luksembruškog i njegove supruge Barbare nalazila su se i dvadeset četiri najuglednija vlastelina iz Ugarske i njoj susednih zemalja. Red je navodno stvoren s ciljem da se povede borba protiv šizmatika i jeretika.

Članstvo u Redu donosilo je i neke privilegije, poput prava da se izvestan broj ličnosti proizvede u vitezove Reda, a poznato je da je despot Stefan ovo pravo i koristio. Smatra se da je despot Stefan koristio i obeležja Reda u vidu heraldičkih simbola, ali kako je izgledao njegov grb i da li su u njega bili uključeni simboli Reda nije poznato.

Članovi Reda su takođe imali i određen način ponašanja, odevanja i obavezu davanja milostinje. Pored simbola zmaja koji se nosio oko vrata, članovi reda nosili su plavi plašt od somota sa zlatnom insurekcijom plamenog krsta u kome je bila ispisana deviza reda. Simboli reda nalazili su se i na drugim odličjima viteškog staleža, na primer mačevima.

SIMBOL REDA

Simbol reda je zmaj sa repom obavijenim oko vrata. Na leđima zmaja, od vrata pa sve do repa, nalazio se crveni krst Svetog Đorđa, dok je čitav simbol bio na srebrnoj pozadini.

Zmaj je predstavljao zver iz Knjige otkrovenja, dok je crveni krst simbolizovao pobedu Hrista nad zlim silama. Od članova reda očekivalo se da stalno nose simbol, najčešće u obliku medaljona oko vrata i često su sahranjivani sa njim.

Predstavnici Univerziteta u Bukureštu smatraju da je originalni naziv povelje o osnivanju reda: 

“O Quam Misericors est Deus, Pius et Justus'” 

najverovatnije bio deo amblema.

MODERNO DOBA

Iako je simbol reda prisvojen od strane mnogobrojnih plemićkih porodica u Evropi, do danas je očuvano malo istorijskih artefakata reda.
Kopija povelje o osnivanju reda iz 1707. godine, koja se čuva u univerzitetu u Bukureštu, predstavlja najstariji sačuvani istorijski artefakt reda.
Danas „Imperijalni i kraljevski sud i red zmaja“ predstavlja nedavno nezvanično obnovljeni red Zmaja. Iako se ne smatra viteškim redom, stekao je veliki broj sledbenika. 
Jedan od njegovih najistaknutijih članova je Majkl Stjuart od Olbanija, poznatiji pod titulom „Princ Majkl od Olbanija“, koju je sam sebi nadenuo. Olbani tvrdi da je direktan potomak Čarlsa Edvarda Stjuarta, poslednjeg predstavnika kraljevske kuće Stjuarta.
518fdad72157987d332204f573cfa98c
28. juna 2011. godine Knez Aleksandar Karađođević kao pripadnik kraljevske porodice iz Srbije, države čiji je vladar Despot Stefan Lazarević bio jedan od osnivača starog Reda Zmaja, pokreće ponovo Red.

Nakon njegove smrti prvi čovek reda je Princ Vladimir Karađorđević.

ZNAČENJE ZMAJA

Na srebrnoj pozadini nalazi se zmaj repa obavijenog oko sopstvenog vrata i leđima na kojima se nalazi krst Svetog Đorđa.

Krst je predstavljao pobedu Hrista, a zmaj zver iz Knjige otkrovenja.

Da se simbol zmaja nosi na zastavi i viteškoj opremi ili bilo kom odevnom predmetu bilo je i ostalo obeležje najvećeg gospodstva.

POKRENI SE I PRIDRUŽI NAM SE!

Da,da...
Tu dole.
Malo niže...
Još niže...

KLIK.

Tako je lako doleteti do nas...