Udruženje

RED ZMAJA ŽENA SRBIJE SVOD

VITEŠKI KODEKS I POREKLO VITEZA​

Vitez se rađa ili od roditelja vitezova ili je polubožanskog porekla, od jednog roditelja božanske pripadnosti (bića, životinje, biljke) a drugog smrtnog. Dete smrtnog čoveka može da odraste u viteza ako je na rođenju bilo pod posebnim sakralnim okolnostima darivano nekom natprirodnom moći, osobinom ili mu je ostavljeno junačko zaveštanje.

Viteško poreklo se mora znati i pamtiti. Čuva se u legendi o rođenju heroja, odnosno “čudesnog deteta” , ili “vidovitog deteta” u srbskoj mitološkoj terminologiji, preko junačkih pesama i priča, kao svako “tajno znanje predaka”. Genealoško stablo viteza značajno je, u vezi je sa mestom rođenja, prostorom i vremenom, kao vrstom “sakralne teritorije”, odnosno geniusa loci.

ODGAJANJE I OBUČAVANJE VITEZA

Vitez raste u prirodi pored roditelja viteza ili učitelja-viteza, daleko od profanih sadržaja svakidašnjeg života i nastambi. Vitez se uči da voli prirodu i da može da bude njen ravnopravni deo. Vitez se ne plaši prirodnih pojava ni životinja, on sa njima razgovara kao sa ljudima. 

Vitez poznaje oznake godišnjih doba i bilje. Vitez poznaje planinske izvore i reke. Vitez vežba svoje telo u izdržljivosti, može da pešači, da podnosi hladnoću i vrućinu. Vitez brzo trči, snalazi se u prostoru. Vitez umereno jede, hrani se prirodnom hranom i pije samo izvorsku vodu i vino.

Vitez sam gradi svoju kuću i pravi jednostavne delove svoga pokućstva. Vitez uči da jaše najbrže konje, poznaje im ćud i ume da ih leči i gaji. Vitez uči da gađa iz luka i strele, da rukuje mačem i sabljom, da se koristi buzdovanom. Vitez zna svoje genealoško stablo i poznaje podvige svojih predaka.

IME VITEZA

Ime viteza je njegova duša. Ime u sebi skriva poreklo, naziv je neke dominantne vitezove osobine, povezano je sa toponimom, mestom iz kojeg je vitez. Ime može poticati i iz nekog viteškog boja. Ime viteza se pamti i oglašava u pesmama i pričama. Ime viteza nastavlja se u imenima njegovih potomaka da bi se viteško poreklo i na taj način čuvalo. Inicijali viteškog imena utiskuju se u njegovo oružje: sablju, štit.

OSOBINE VITEZA

Vitez je snažan i vitkog stasa. Vitez je hitar i brzo se odlučuje na delanje. Vitez je hrabar jer sve preduzima sam i oslanja se samo na sebe i svoju snagu.
Vitez je spreman da rizikuje život ako to okolnosti nameću. Vitez je mudar i u prilikama koje to zahtevaju prerušava se i skriva svoj identitet da bi izbegao lukavstva i podvale.
Vitez je smeo, ulazi u neočekivane sukobe i zbunjuje na taj način protivnika. Vitez je častan, drži zadatu reč i obećanje, ne podvaljuje u dvoboju, pobeđuje časnim sredstvima.
Vitez poštuje protivnika i ne koristi nepovoljne situacije po njega da bi ga pobedio. Vitez je istinoljubiv i nikada ne popušta ni pred rođacima, ni pred prijateljima, već sudi o stvarima prema savesti.

Vitez nije lakoveran i ne priča mnogo sa ljudima, samo sa prijateljima. Vitez je ponosan i ne trpi uvrede. Nikome se ne uklanja i ni pred kim se ne savija. Vitez nije pokoran, drži do svoje ličnosti i zahteva lepo ophođenje prema sebi. Vitez se ne hvali svojim podvizima, oni sami za sebe govore.

Vitez je veran prijatelj i odan pobratim. Vitez ne izdaje tajnu i svoje poverljive saučesnike. Vitez poštuje stare, posebno roditelje. Vitez je spokojan i veruje u sebe i svoje vrednosti. Vitez je sposoban da trpi zaštićen svojom duhovnom veličinom.

Vitez više voli kratak i uzbudljiv život nego dug i monoton. Vitez je uporan u ostvarivanju svojih plemenitih ciljeva. Vitez je spreman da prizna svoju grešku, i oprosti drugima. Vitez se suprotstavlja svakoj obesti i nasilju. Vitez smatra najvišom vrednošću ljubav i slobodu duha.

Vitez je nepotkupljiv i ne pridaje značaja materijalnim dobrima. Vitez život smatra za aktivno učestvovanje, neposrednost. Vitez preuzima ličnu odgovornost za svoja dela i činove. Viteza ne obeshrabruje poraz.Vitez se divi lepoti i  ima estetski smisao.

Vitez se ne plaši dubokih i predanih osećanja, ima snage za velike ljubavne strasti. Viteza ne privlači vlast nad ljudima, već nezavisnost. Vitez veruje u duhovne vrednosti i humanost.

POSTAJANJE VITEZOM

U momačkom dobu vitez je spreman na viteške podvige i putovanja. Vitez u ritualima najbrže odgoneta zagonetna pitanja. Vitez pomaže nezaštićenim i nejakim, izvršava prve plemenite zadatke. Vitez zadobija ljubav lepote devojke, bori se na turniru za nju. Vitez prima zaveštanje od roditelja ili učitelja, saznaje svoje viteške ciljeve. Vitez dobija ime po mestu svoga rođenja ili po podvigu po kojem se pročuje. Vitez dobija očevu sablju ili mu je sakuje poznati kovač. Vitez dobija konja i daje mu ime. Vitez se prepoznaje po unutarnjim, duhovnim težnjama bića. Vitez sluša predanja, zna pesme i priče, uči da peva i svira, uči da pleše. Vitez se uči govorništvu, lepom izražavanju i uljudnom obraćanju. Vitez se uči da lovi divljač.

PONAŠANJE VITEZA

Vitez se drži uspravno u sedlu i kada hoda. Vitez gleda u oči sagovornika i govori slikovitim jezikom. Vitez se bori kada je vreme bitke, a kada je vreme veselja, veseli se. Vitez se drži uspravno u sedlu i kada hoda. Vitez gleda u oči sagovornika i govori slikovitim jezikom. Vitez se bori kada je vreme bitke, a kada je vreme veselja, veseli se.

OPREMA VITEZA I IZGLED

Vitez ima lepo i skupoceno odelo, kacigu na glavi i lice pokriva vizirom.
Vitezov konj je pokriven i ukrašen, a pored konja ima sokola i psa.
Vitez posebno bira svoje oružje, ili ga dobija od drugog viteza kao junačko zaveštanje.
Oružje viteza pravi se posebno za njega, kao i odelo.

Vitez nosi sa sobom amajliju devojke koju voli.

Vitezova oprema je skladnih boja i od dragocenih materijala: zlata, srebra, krzna, perja.

Vitez ima lepo i skupoceno odelo, kacigu na glavi i lice pokriva vizirom. Vitezov konj je pokriven i ukrašen, a pored konja ima sokola i psa. Vitez posebno bira svoje oružje, ili ga dobija od drugog viteza kao junačko zaveštanje. Oružje viteza pravi se posebno za njega, kao i odelo. Vitez nosi sa sobom amajliju devojke koju voli. Vitezova oprema je skladnih boja i od dragocenih materijala: zlata, srebra, krzna, perja.

VITEŠKE PORUKE SVETOG SAVE

Filozofsku podlogu borenja, etičke, moralne i viteške principe izgradio je kod Srba Rastko Nemanjić. Glavne odlike njegove ideologije su bile humanost, borba za pravdu, neagresivnost, samoodbrana i – hrišćanska vera viteška.

Sveti Sava piše:
“Pa ako bi nešto od ovoga nekima izgledalo takovo da je najslabije, ipak, borimo se, pretrpimo, podnesimo hrabro, prisilimo malo sebe. Jer svet ne ostavismo radi odmora i raskoši, nego radi staranja i borbe po mogućstvu radi primanja obećanih dobara. Prisilimo, dakle, sebe, kao što je rečeno, prisilimo jer u Carstvo Nebesko prodire se na silu, i oni koji se otimaju o njega uspevaju da ga ugrabe. Jer niko leniv nije nikada postigao pobedu, niti je kogod spavajući i sanjajući pobedio svoga ratnog neprijatelja; onih su pobedni venci koji dobro trče, koji se trude, koji se bore, koji izdrže trudove od borbi. Kroz mnoge nevolje kaže Gospod, valja nam ući u Carstvo Nebesko. Zato molim sve vas, vladajte se kao što dolikuje pozivu vašem, postavite telesa vaša sveta Gospodu, volite se međusobno, dobro trčite pred ležeću vam trku, što je dobro, što Bog voli, to pomišljajte. Što ste čuli i naučili ne odstupajte to da činite. Braćo, vreme je prekraćeno, sećajte se duša vaših i ne zaboravljajte naše smernosti u molitvama vašim.”

SRBSKO NASLEĐE
Vidan Nincic

POKRENI SE I PRIDRUŽI NAM SE!

Da,da...
Tu dole.
Malo niže...
Još niže...

KLIK.

Tako je lako doleteti do nas...