Udruženje

RED ZMAJA ŽENA SRBIJE SVOD

GALERIJA

Srpski Holywood

Putnici , turisti , planinari pa i novinari , prolazeći Ibarskom magistralom , dvanaestak kilometara ispred Gornjeg Milanovca , zatečeni su nesvakidašnjim prizorom – na proplanku Rudnika na 3 metra viskim belim metalnim slovima ispisano je “HOLYWOOD”. Oštro oko primetiće i nešto sitnije ispisano ćirilicom “SRPSKI”.

Ko, gde, šta, kako i zašto … ?

Ivan Jakovljević – Ivo Car kako ga zovu meštani i prijatelji – jedan je od mnogih koji se nisu uputili u grad ili inostranstvo, sa svojim prijateljima i vršnjacima želi da utemelji etno – turizam u svom selu Mutanj, u srcu predivne planine Rudnik, u Šumadiji. Poštovalac likovne i filmske umetnosti, entuzijasta i sanjar, dosetio se da skrene pažnju ne samo meštana i drugih znatiželjnika već i, posebno, umetnika velikim natpisom na vrhu planine “SRPSKI HOLYWOOD”. Tako je Miroslav Bata Petrović, filmski stvaralac iz Beograda, ne samo zastao na magistrali već se i popeo na planinu, upoznao sjajnog mladog čoveka Ivu Cara, i začas se postigli dogovor da u Srpskom Holywood – u pripreme i održe “Prvu reviju nezavisnih OFF -filmova Srbije” ( od 12. do 14. avgusta 2011. ). Natpisu nedostaje jedno slovo “L”, ali ne slučajno, već zbog poštovanja autorskih prava, da ne bude totalni plagijat originalnog natpisa iz Los Andjelesa.

Čačak

Čačak predstavlja destinaciju koja je najpoznatija po predivnoj Ovčarsko-kablarskoj klisuri, Zapadnoj Moravi i očuvanju najvažnijih obeležja kraja u kome se nalazi.

Osim toga, grad je prepoznatljiv i po svojim kulturnim obeležjima i negovanju sećanja na važne događaje i ljude.

Crkva Kneza Lazara u Ljubiću​

Meštani istorijskog Ljubića kod Čačka, i u ova teška i razdešena vremena odvažili su se da u svom mestu, uz beleg uzdignut na vrhu ljubićkog brda, u znak zahvalnosti i priznanja precima slobodarima pred kojima je barjaktario i nesebični i neustrašivi Tanasko Rajić, podignu i – sveti hram!

Manastir Sveti Nikola u Loznici kod Čačka
(KATAKOMBA na planini Jelici)

Ktitori crkve su čačanski privrednik Miloje Stevanović, u javnosti poznat i kao Grešni Miloje i njegova supruga Nada. Oni su „svoje imanje u Loznici sa svim građevinama i zadužbinom – Crkvom Svetog Nikole, darivali srpskom i svetosavskom rodu“, kako piše u Povelji, koju su s ključevima predali „svom duhovnom ocu vladici raško-prizrenskom i kosovsko-metohijskom u egzilu Artemiju“.

Loznica kod Čačka je jedna od petnaestak „katakombi“ – crkava i manastira, koje trenutno ima „Eparhija raško-prizrenska u egzilu“, kako sebe nazivaju raščinjeni episkop raško-prizrenski Artemije i monaštvo koje je za njim, zbog neslaganja sa odlukama Svetog arhijerijskog sabora SPC, pre bezmalo dve godine napustilo Eparhiju raško-prizrensku. U Loznici žive nekadašnji crnorečki monasi, od kojih je većina zbog neposlušnosti crkvenim vlastima, takođe raščinjena. Ova „katakomba“ nalazi se na padinama planine Jelice, sa kojih se Čačak vidi kao na dlanu, pa mnogima nova crkva brvnara, što zbog arhitekture, što zbog položaja, izgleda kao „Nojeva barka“ nad gradom, koji se širi na desnoj obali Zapadne Morave.